Dupa ce la finele anului trecut Enterprise Investors a vandut pachetul integral de actiuni al retelei de magazine Artima catre Carrefour dupa doi ani de investitii, o perioada de timp foarte redusa comparativ cu durata medie de investitie pentru un fond de private equity de 4-5 ani, era de asteptat ca polonezii sa continue sirul de investitii cu intrari in alte companii romanesti cu potential de crestere.

Chiar daca Enterprise Investors a lansat in 2006 fondul Polish Enterprise Fund VI, pentru care sumele atrase s-au ridicat la peste 600 de milioane de euro, Romania nu a absorbit investitii considerabile in primul semestru din 2008. “Mai mult de atat nu am putut face in primul semestru, chiar daca astazi mai avem peste 300 de milioane de euro pentru investitii in regiune”, spune Cristian Nacu (foto), partener in cadrul Enterprise Investors.

Concret, anul 2008 a insemnat pentru polonezii de la Enterprise Investors doar achizitia grupului de firme Simcor Oradea de la oamenii de afaceri Stache Lutz si Mihai Voiculescu, prin intermediul producatorului de materiale de constructii Macon Deva, in cadrul unui ‘deal’ de 53 de milioane de euro.