Ratele de schimb sunt "o adevarata problema", in contextul in care euro este supraevaluat si dolarul se confrunta cu riscul unei noi deprecieri, a declarat Comisarul European pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia, potrivit NewsIn

"Ratele de schimb sunt o adevarata problema", a declarat acesta in cadrul unui interviu in Bruxelles. Interviul a fost publicat partial in editia de joi a cotidianului italian la Repubblica.

"Euro este supraevaluat, in timp ce alte monede, care au un curs oficial, precum yuanul cinezesc, sunt in mod clar subevaluate. Mai mult, exista riscul unei noi deprecieri a dolarului", a spus Almunia.

Almunia a mai spus ca tarile din zona euro vor trebui sa fie de acord sa se exprime printr-o voce unitara, inainte de urmatoarea intrunire a Grupului celor Opt sau a Fondului Monetar International (FMI). "Din partea noastra, asteptam o noua intrunire cu China inainte de aceasta toamna", a spus oficialul.

Almunia a spus ca principala problema ce trebuie rezolvata este inflatia.

Inflatia anuala a zonei euro a atins 4% in iunie, dublu fata de tinta stabilita de Banca Centrala Europeana (BCE), de aproximativ 2%.

BCE a majorat la inceputul acestei luni dobanda de politica monetara la 4,25%, pentru a controla cresterea preturilor. Masura a fost pusa la indoiala de presedintele francez Nicolas Sarkozy, ce considera ca ar putea afecta cresterea economica.

Almunia sustine ca nu este constructiva critica la adresa BCE. "In loc sa critice BCE, guvernele ar trebui sa ajute institutia, pentru ca banca centrala nu poate rezolva problemele de una singura", a spus acesta.

In cadrul unui interviu acordat pe 18 iulie unui cotidian finlandez, Almunia a spus ca inflatia zonei euro ar putea scadea anul viitor aproape de 2% si si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu riscul de stagflatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.