"Ceea ce va contribui cel mai mult la dezvoltarea economica, cea mai importanta contributie, trebuie sa fie reprezentata de liberalizarea pietei inainte de a reduce subventiile agricole", a declarat Susan Schwab in cadrul unei conferinte din Geneva, citata de NewsIn.

Un exemplu este scaderea tarifelor asupra produselor industriale din pietele emergente, decizie pe care tarile dezvoltate o solicita pentgru a face concesii asupra subventiilor agricole.

"Stim ca avem de jucat un rol de lider in acest ciclu si suntem pregatiti sa ne aducem contributia pentru a ajuta statele cu un comert mai slab", a mai subliniat reprezentantul american. O serie de discutii ministeriale din cadrul OMC au debutat luni la Geneva, in incercarea de a ajunge la un consens asupra rundei Doha, pentru care se poarta discutii de peste sapte ani.

Directorul general al OMC, Pascal Lamy, a convocat 50 de ministri din 35 de tari membre ale institutiei, pentru o saptamana de tratative menite sa incheie sapte ani de negocieri legate de liberalizarea comertului la nivel mondial.

Insa, fara sa astepte deschiderea oficiala a discutiilor, ostilitatile au inceput in weekend, intre tarile in curs de dezvoltare, ce solicita o coborare a subventiilor agricole in tarile bogate, si tarile dezvoltate, ce solicita o deschidere mai mare a pietelor tarilor emergente pentru produsele lor industriale.

"Exista o serie de probleme ce vor trebui sa fie rezolvate in agricultura, si nu stim cum si daca vor fi rezolvate", a declarat duminica ministrul de externe al Braziliei, Celso Amorim, in cadrul unei conferinte de presa, dupa o intalnire cu directorul general al OMC, Pascal Lamy.

"In agricultura sunt inca necesare mari eforturi", a adaugat acesta.

Amorim a pus accentul pe ceea ce este probabil una dintre principalele probleme - nivelul subventiilor agricole din Statele Unite - in timp ce ministrii se confrunta asupra tarifelor si reducerilor de subventii.