Agentia Nationala de Presa Rompres a revenit la denumirea ei de dinainte de 1989, AGERPRES, dupa ce senatorii au votat un proiect de lege initiat de parlamentari de la aproape toate formatiunile politice parlamentare

"Agentia Rompres a aparut in Monitorul Oficial cu vechea denumire AGERPRES. Incepand de azi, (luni n.r.) agentia a revenit la vechea denumire, AGERPRES, dinainte de 1989", a declarat pentru NewsIn, directorul agentiei, Ioan Mihai Rosca.

Proiectul de schimbare a numelui agentiei de presa a fost initiat de senatorii Ion Mihai Dumitrescu (PNL), Adrian Paunescu (PSD), Mihai Ungheanu (PRM) si deputatii Amet Aledin (minoritãti), Angela Buciu (PRM), Slavomir Gvozdenovici (minoritati), Catalin Micula (PNL), Rodica Nassar (PSD) si Petre Strachinaru (PD).

In expunerea de motive, autorii proiectului au sustinut revenirea la denumirea AGERPRES, avandu-se in vedere indelungata traditie, de mai bine de 50 de ani, a Agentiei de Presa a Romaniei sub aceasta titulatura.

Agentia Romana de Presa de pe langa Consiliul de Ministri, denumita prescurtat AGERPRES, a fost infiintata la 20 mai 1949, prin reorganizarea RADOR. Institutia si-a pastrat aceasta denumire pana la 2 ianuarie 1990, cand directorul general al agentiei difuza un comunicat prin care abonatii si beneficiarii emisiunilor de stiri erau anuntati ca incepand cu data de 2 ianuarie 1990, ora 12,00, Agentia Romana de Presa AGERPRES isi inceteaza activitatea, iar denumirea ei se modifica in ROMPRES. Oficial, ROMPRES a fost infiintata printr-un decret semnat de presedintele Consiliului Frontului Salvarii Nationale, Ion Iliescu, la 8 ianuarie 1990.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.