Decizia de prelungire a termenului urmareste sa acorde timp bancherilor, pentru ca acestia sa-si poata prezenta pozitia oficiala in legatura cu noua masura a Bancii Centrale de inasprire a conditiilor de creditare, informeaza Rompres.

Asociatia Romana a Bancilor a avut o sedinta tehnica, vineri, in urma careia presedintii de banci vor elabora un punct de vedere oficial, ce urmeaza sa fie prezentat BNR pe 22 iulie.

Articolul 6 din Regulamentul modificat prevede ca 'pana la indeplinirea conditiilor din noul regulament, in cazul imprumutatorilor care la data intrarii in vigoare a documentului desfasoara activitatea de creditare a persoanelor fizice in baza normelor interne de creditare, nivelul maxim al gradului de indatorare este limitat la 40 %.

In Regulamentul BNR nr.3/2007 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice a fost introdus un nou capitol, numit 'Dispozitii privind practici de creditare sanatoase', care prevede ca imprumutatorii trebuie sa isi organizeze activitatea de creditare astfel incat sa asigure separarea clara si efectiva a functiei de promovare si vanzare a produselor de creditare de functia de analiza a riscului de credit si monitorizare a expunerii. Potrivit noilor reglementari, decizia de acordare a creditului trebuie sa aiba in vedere preponderent concluziile analizei de risc.