Din acest an, producatorii autohtoni din industria textila se confrunta si cu problema importurilor masive din China. Eliberati de povara cotelor, chinezii ii imbraca pe romani cu haine mai ieftine decit cele made in Romania.

Astfel, in primele trei luni ale anului, agentii economici au raportat reduceri ale comenzilor de pina la 30%. Reprezentantii Patronatului din Industria Usoara spera insa ca noile reglementari legislative, care ofera vamesilor o baza de date cu preturile de referinta practicate la textile si confectii, vor duce la diminuarea importurilor chinezesti la pret de dumping. "Cred ca importurile vor scadea, mai ales ca viteza de introducere a marfurilor va fi incetinita", a declarat Maria Grapini, presedintele FEPAIUS, potrivit careia este posibil sa se reduca si numarul importatorilor care introduc in tara marfuri la preturi subevaluate.

Propuneri legislative

FEPAIUS a propus guvernului mai multe masuri care sa ajute la deblocarea situatiei din sectorul industriei usoare. Astfel, potrivit Mariei Grapini, in urmatoarea sedinta, guvernul va analiza un proiect legislativ, care sa permita capitalizarea Bancii de Import-Export a Romaniei EXIMBANK S.A din fondurile obtinute prin procesul de privatizare. De asemenea, fondurile neutilizate de ministerele care au in buget bani pentru sprijinirea exportatorilor ar putea fi redistribuite catre Eximbank. Nu in ultimul rind, la guvern va ajunge o propunere prin care sa se poata introduce o polita de asigurare pentru risc valutar, cu identificarea surselor pentru sustinerea acestui instrument.

Exporturi in scadere

Textilele reprezinta inca sectorul care asigura cele mai mari exporturi. Balanta comerciala pe primul trimestru al anului in curs arata ca 20,5% din exporturile romanesti au fost de textile si confectii. Raportat insa la aceeasi perioada a anului trecut, exporturile de haine a scazut cu 0,7%, ajungind la 1.00 de milioane de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.