Motorul de cautare vizeaza lansarea a 15 milioane de carti in format digital * Bibliotecile europene vor sa contracareze initiativa americana

Bibliotecile nationale din 19 tari europene au semnat o motiune destinata sa contracareze proiectul gigant de lansare de carti in format digital, lansat de Google la sfarsitul anului trecut, a anuntat, miercuri, Biblioteca Nationala Franceza, autoarea initiativei, citata de Mediafax.

"Directorii bibliotecilor nationale doresc sa sprijine o initiativa comuna a liderilor europeni privind furnizarea ampla si sistematica in format digital a operelor ce apartin patrimoniului continentului nostru", potrivit textului motiunii. Initiativa a fost semnata de bibliotecile nationale a 19 tari din UE: Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Spania, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Cehia, Slovenia, Slovacia, Suedia. Biblioteca Nationala a Marii Britanii sprijina explicit initiativa, dar nu a semnat motiunea.

Biblioteca Nationala Portugheza si-a dat acordul scris, dar are nevoie de validarea ministerului in subordinea caruia se afla. Cipru si Malta si-au dat acordul de principiu, iar pozitia Letoniei nu este cunoscuta inca. Google, cel mai utilizat motor de cautare pe Internet, exploatat de o companie cotata la bursa new-yorkeza, intentioneaza ca in sase ani sa furnizeze in format electronic 15 milioane de carti (4,5 miliarde de pagini) provenind din patru prestigioase biblioteci americane si una britanica (Oxford). Pentru ca singura, nici o natiune nu ar fi capabila de o contraofensiva semnificativa, presedintele Bibliotecii Nationale Franceze, Jean Jeanneney, solicita de mai multe saptamani mobilizarea intregului continent european.

Dupa el, scopul principal este sa se evite "o dominatie covarsitoare a Americii in definitia viziunii pe care generatiile viitoare si-o vor crea despre lume". Problema furnizarii cartilor in format electronic va fi abordata de presedintele francez, Jacques Chirac, intr-un discurs la Rencontres pour l'Europe de la Culture, la care vor participa ministrii Culturii din tarile membre UE. Reuniunea se va desfasura la Paris, pe 2 si 3 mai.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.