Business 9 Iulie 2008 05:57
In luna mai creditele in valuta au crescut cu 130% fata de aceeasi perioada a anului precedent

In scurt timp, bancile ar putea fi obligate sa faca analize de stres doritorilor de imprumuturi, analize din care sa rezulte cat de buni de plata sunt acei clienti in conditii nefavorabile. Rezultatul analizei va fi folosit in calcularea conditiilor de acordare a imprumutului. O alta veste proasta pentru cei care vor credite este ca gradul de indatorare nu se va calcula numai in baza adeverintei de salariu, ca pana acum.

Pe viitor, bancile ar putea calcula nivelul de indatorare luand in considerare venituri cu maximum 20% mai mari decat cele declarate la Fisc in anul anterior. Ambele masuri sunt propuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in cadrul unui proiect de regulament care a fost publicat marti pe siteul institutiei pentru a intra in dezbatere publica. BNR precizeaza insa in document ca regula cu pragul maximal de 20% poate fi evitata in cazul in care se aduc acte prin care sa se dovedeasca faptul ca acele venituri mai mari vor fi obtinute si in continuare.

“Eu cred ca este vorba mai mult despre o reglementare suplimentara si mai putin despre o masura de impact. Deciziile BNR sunt in linie cu politica anuntata, analizele de stres, de exemplu, vor prelungi cu siguranta durata de obtinere a unui credit. In ceea ce priveste pragul de 20%, cred ca este o masura care sa aduca mai multa siguranta creditului”, a declarat pentru Gandul Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.