Vorbind in fata unui grup de jurnalisti inainte de plecarea spre intrunirea anuala a Grupului celor Opt, ce va avea loc saptamana viitoare in Japonia, Barroso a sprijinit decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de a majora dobanda de politica monetara in ciuda avertizarilor din partea unor guverne, printre care si cel francez.

"Cred ca este important sa aratam la nivel european implicarea in combaterea inflatiei", a declarat Barroso.
"Inflatia este o amenintare reala", a mai spuspresedintele CE, adaugand ca ar fi fost foarte dificil sa inteleaga orice alta decizie luata de BCE, care a majorat joi dobanda de politica monetara cu 0,25%, la 4,25%.

Seful executivului Uniunii Europene a mai mentionat ca nu se asteapta ca liderii G8 sa ia pozitia in ceea ce priveste cursul valutar, insa a adaugat ca "deprecierea dolarului este o ingrijorare la nivel mondial".

Ca un repros indirect la declaratia presedintelui francez Nicolas Sarkozy, care a avertizat public asupra faptului ca o majorare a dobanzii de referinta ar afecta economia deja incetinita a zonei euro, Barroso a spus: "Cand vine vorba de inflatie, am mai mare incredere in pozitia bancilor centrale decat in cea a politicienilor".