Astfel, guvernul socialist spaniol, asaltat de date economice care par sa se inrautateasca pe zi ce trece, ar putea fi dezamagit daca se asteapta ca un astfel de eveniment sa puna capat scaderii vanzarilor in sectorul de retail. Un astfel de factor ar fi de dorit pentru sustinerea economiei, al carei stalp principal de sustinere, constructiile, a fost puternic lovit, informeaza NewsIn, citand Reuters.

“Euro 2008 ar putea avea un efect pozitiv asupra industriei textile, asupra cheltuielilor publicitare sau a cresterii vanzarilor in presa sportiva, insa in termeni de produs intern brut, efectul va fi unul minimal si tranzitoriu”, a spus Antonio Zamora, economist al Banco Urquijo.

Acesta estimeaza ca victoria cu 1-0 a Spaniei asupra Germaniei, va contribui la cresterea PIB-ului din al doilea trimestru cu doar 0,10%.

“Nu cred ca victoria Spaniei va avea vreun efect asupra economiei”, a spus Nicolas Lopez, analistul sef al companiei de brokeraj MG Valores, din Madrid.

Economia spaniola a inregistrat o incetinire brusca anul acesta, dupa ce criza creditelor a afectat puternic industria spaniola a constructiilor. Criza financiara mondiala a afectat negativ intreaga economie spaniola, ducand la o scadere a vanzarilor de retail si a cresterii numarului de someri.

“Pierderile economice sunt compensate de fotbal”, a spus un barman dintr-un local aflat in Colon Square din Madrid, unde au avut loc cele mai intense manifestatii de bucurie, duminica noapte.