Business 1 Iulie 2008 15:51
Patruzeci si sase la suta dintre exportatorii francezi in Europa Centrala si de Est considera Romania cea mai riscanta tara din punct de vedere al modului in care companiile isi platesc facturile, informeaza ziarul francez Les Echos, care citeaza un sondaj efectuat de Atradius.
Cotidianul economic Les Echos scrie in editia de luni ca 46% dintre companiile franceze exportatoare in Europa Centrala si de Est considera ca Romania este tara cea mai riscanta, potrivit unui studiu realizat de compania de asigurari de credite Atradius. Astfel, Romania este tara unde "rau-platnicii reprezinta cel mai mare risc", potrivit celor 1.200 de companii chestionate. Concluziile sondajului atrag atentia si asupra situatiei financiare fragile a companiilor din Romania, ale caror datorii ajung pana la 76% din propriul capital, continua Les Echos.

"Chiar daca exista un interes din ce in ce mai mare pentru economiile in dezvoltare, exportatorii francezi continua sa privilegieze pietele apropiate, precum cele din Europa de Vest si, bineinteles, cele din Europa Centrala si de Est. In ciuda faptului ca de multi ani Europa este destinatia a doua treimi din exporturile franceze, aceste piete nu sunt cele mai profitabile. Numerosi exportatori francezi au de-a face cu rau platnici in Europa", comenteaza publicatia franceza.

Romania nu este singura tara care se afla pe lista neagra. Nu departe de aceasta se afla Polonia, cel mai mare partener comercial al Frantei dintre noile state membre UE, stat catre care exporta 8.000 de companii franceze (aproape depasind exporturile catre China). In Polonia, 27% din companiile franceze chestionate considera ca partenerii lor polonezi au avut "comportamente rele sau mediocre in ceea ce priveste efectuarea platilor" in ultimele sase luni, mai informeaza Les Echos. Aceeasi concluzie se poate trage, potrivit Les Echos, si pentru Ungaria, unde chiar daca numarul exportatorilor francezi nu e atat de mare (in jur de 5.000), 27% dintre acestia evalueaza in termeni negativi maniera in care clientii lor isi achita facturile. Ungaria este urmata de Slovacia (unde 24% dintre companiile franceze evalueaza negativ comportamentul de plata) si de Cehia (20%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.