Pentru fiecare hectar cultivat, agricultorii primesc 870 de lei de la UE si de la statul roman. Culturile agricole i-au facut pe unii agricultori, romani sau straini, sa castige sume importante 29 Iun 2008 Culturile agricole i-au facut pe unii agricultori, romani sau straini, sa castige sume importante

Cei care au investit in agricultura se vor bucura anul acesta de rezultate exceptionale si de profituri pe masura. Productia de grau obtinuta de agricultori in aceasta vara va ajunge, dupa toate estimarile, la nivelul celei din 2004, adica in jur de opt milioane de tone. In aceste conditii, marii latifundiari, cei care vor obtine si cele mai bune productii la hectar intrucat beneficiaza de cele mai bune tehnologii, vor inregistra profituri semnificative. Astfel, potrivit specialistilor Ministerului Agriculturii, cheltuielile pe care trebuie sa le faca un agricultor pentru un hectar cultivat cu grau sunt de 2.221 lei daca pamantul este irigat si de 1.633 lei pentru un hectar de teren neirigat.

In compensatie primeste subventii de la statul roman si de la Uniunea Europeana de 870 lei pentru fiecare hectar cultivat.

De la bugetul de stat au fost alocati 500 lei/ha pentru infiintarea culturii (primiti de agricultori in toamna), plus 44 lei/ha subventia la motorina. Acestor sume li se adauga sprijinul de la UE si platile compensatorii asigurate de statul roman, care totalizeaza 97,55 euro, adica 326 lei/ha (la cursul de schimb din septembrie 2007, de 3,34 lei/euro), bani ce le-au fost dati in cursul acestei luni. Aceasta inseamna ca statul se poate considera actionar important al agricultorilor romani, care sunt 100% privati. Asadar, statul acopera agricultorilor care iriga terenul 40% din cheltuieli, iar celor care nu il iriga, peste 53% din cheltuieli.
Specialistii spun ca, intr-un an atat de bun, productiile de grau la hectar vor fi intre 4.000 si 8.000 kg. La un calcul simplu, in conditiile in care se va obtine o productie medie de 6.000 kg de grau la hectar si pretul de vanzare al unui kilogram de grau va fi de 5.000 de lei, se vor obtine 3.000 de lei din valorificarea graului recoltat de pe un hectar de teren. In conditiile in care costurile pentru un hectar irigat sunt de 2.221 lei, iar statul acorda o subventie de 870 de lei, rezulta un castig pe fiecare hectar de 1.648 de lei, adica agricultorii vor avea un profit de 74%. Ceva mai putin vor obtine cei care nu isi iriga pamantul, presupunand ca obtin o productie medie de 3.000 de kilograme la hectar pe care o vor valorifica la un pret de 5.000 de lei/kg, venitul va fi de 1.500 lei. Cheltuielile sunt de 1.633 de lei/ha, iar subventia primita de http://www.cotidianul.ro/profit_de_74_la_recolta_de_grau-50130.html


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.