Din cele 14 fonduri de pe segmentul pensiilor private obligatorii, patru au adus castiguri, iar restul pierderi. Cel mai mult au castigat clientii ING, iar cei mai mari perdanti au fost la BCR.
Din 14 fonduri private care actioneaza in prezent pe piata pensiilor private obligatorii, zece au avut pierdere in prima luna, iar patru profit. Cea mai buna crestere a fost obtinuta de fondul privat ING, de 3,5% pe luna, iar cea mai mare pierdere, de BCR, de 1,64%, releva datele statistice de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Mentionam ca este vorba despre contributiile obligatorii la fondurile private de pensii, adica Pilonul II. Media aritmetica a fondurilor private de pensii pe prima luna releva o pierdere de 0,21%.
Practic, un cetatean care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii cumpara de la fondurile de pensii unitati de fond, o unitate valorand 10 lei.

La transformarea unitatilor de fond in bani de pensii, numarul de unitati detinute se inmulteste cu valoarea unitara a activului net de la acea data. Spre exemplu, la BCR, un roman care a cumparat 10 unitati de fond (cu ajutorul contributiei sociale din care 2% merg catre fondurile private) inseamna ca a cotizat cu suma de 100 de lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.