Din 14 fonduri private care actioneaza in prezent pe piata pensiilor private obligatorii, zece au avut pierdere in prima luna, iar patru profit. Cea mai buna crestere a fost obtinuta de fondul privat ING, de 3,5% pe luna, iar cea mai mare pierdere, de BCR, de 1,64%, releva datele statistice de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Mentionam ca este vorba despre contributiile obligatorii la fondurile private de pensii, adica Pilonul II. Media aritmetica a fondurilor private de pensii pe prima luna releva o pierdere de 0,21%.
Practic, un cetatean care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii cumpara de la fondurile de pensii unitati de fond, o unitate valorand 10 lei.

La transformarea unitatilor de fond in bani de pensii, numarul de unitati detinute se inmulteste cu valoarea unitara a activului net de la acea data. Spre exemplu, la BCR, un roman care a cumparat 10 unitati de fond (cu ajutorul contributiei sociale din care 2% merg catre fondurile private) inseamna ca a cotizat cu suma de 100 de lei.