Penultimul loc in UE la PIB-ul pe cap de locuitor Luxemburgul este de departe cea mai bogata tara din Uniunea Europeana, urmata de Irlanda, care are totusi un produs intern brut pe cap de locuitor la aproape jumatate din nivelul acestui indicator inregistrat in Luxemburg, in timp ce Bulgaria se situeaza la polul opus, fiind cel mai sarac stat din UE, potrivit statisticilor Uniunii Europene.

In termenii paritatii puterii de cumparare, PIB-ul pe cap de locuitor in Luxemburg a fost anul trecut aproape de trei ori cat media UE, situandu-se la 276 de unitati. Paritatea puterii de cumparare este un curs artificial, care elimina diferentele de pret dintre tari, potrivit NewsIn.

Eurostat precizeaza insa ca rezultatul Luxemburgului se datoreaza in mod artificial unui numar mare de muncitori transfrontalieri, care au slujbe in Luxemburg si ii cresc astfel PIB-ul, dar in fapt nu locuiesc in micul stat, reducandu-se in acest fel numarul de persoane la care se imparte PIB-ul.

Irlanda, o mare beneficiara de pe urma fondurilor europene, are un PIB pe cap de locuitor de 146 de unitati, clasandu-se pe locul al doilea in randul celor mai bogate state din cele 27 ale blocului european.

Bulgaria, care a intrat in UE anul trecut, alaturi de Romania, a avut cel mai mic PIB pe cap de locuitor, de 38 de unitati, in timp ce Romania se situeaza imediat inaintea ei, cu 41 de unitati, fiind a doua cea mai saraca tara din UE. Turcia, tara candidata la UE, are 42 de unitati, releva Eurostat.

Olanda este pe locul al treilea in randul celor mai bogate tari in UE, cu 131 de unitati, iar Austria este a patra, cu 128.

Cea de-a treia mare economie din zona euro, Italia, s-a clasat cel mai aproape de media europeana, cu 101 unitati, in scadere cu doua unitati fata de 2006. Distanta sa fata de cea de-a patra mare economie din zona euro, Spania, s-a marit, Spania avand un PIB pe cap de locuitor de 107 unitati in 2007, in crestere de la 105 unitati cat a avut in 2006.