Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza o scadere a importurilor de gaze naturale, pana in 2013 Ponderea gazelor naturale in cosul de resurse primare ar putea fi diminuata in favoarea altor tipuri de combustibil, iar tendinta este de eficientizare a consumului

Evolutia spectaculoasa a pretului petrolului si, indirect, a gazelor naturale, ar putea determina reorientarea unei parti a consumatorilor spre surse alternative de combustibil. Cel putin asa reiese din datele prezentate in prognoza de primavara privind echilibrul energetic in perioada 2008-2013, elaborate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

Potrivit documentului citat, importurile de gaze vor scadea de la 3,91 milioane tone echivalent petrol (tep), in 2008, pana la 3,68 milioane tep, in 2013, nivel cu aproape 6% mai mic. Scaderea va fi cuprinsa intre 0,8 si 1,5% pe an. Previziunile CNP au fost realizate pe baza datelor publicate de Institutul National de Statistica si a prognozei macroeconomice pe termen mediu, 2008-2013.

De altfel, anul trecut importurile de gaze au scazut semnificativ fata de 2006, de la circa 4,84 milioane tep la 3,9 milioane tep, in mare parte din cauza temperaturilor ridicate, care au afectat consumul.

De la gaz la curent electric
De asemenea, productia interna de gaze este estimata sa se diminueze anual, in intervalul 2008-2013, cu procente variind intre 0,5 si 0,9%, de la 9,65 milioane tep la 9,29 milioane tep.

„Din cauza preturilor ridicate, va exista o tendinta de trecere a consumului de pe gaze la curent electric", a declarat, pentru „Adevarul", presedintele CNP, Ion Ghizdeanu. Previziunile pentru anii urmatori ale CNP difera de cele incluse in strategia energetica a Romaniei, pentru perioada 2007-2020.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.