Aproape 150 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene fac cumparaturi pe pagini de internet ca Amazon.com sau eBay, dar numai 30 de milioane de oameni cumpara bunuri si servicii din alt stat membru al UE, cheltuind in medie 800 de euro de persoana.

"La toamna, voi propune un nou sistem legislativ prin care sa curat jungla actuala de reglementari complexe", a spus comisarul european pentru energie, Meglena Kuneva. "Voi propune un set simplificat de reglementari pentru contractele incheiate intre companii si persoane fizice in Uniunea Europeana", explicat Kuneva.

Comisarul european pentru consumatori va incerca, de asemenea, sa puna capat practicilor incorecte din vanzarile cu amanuntul de pe internet.

"Un singur set simplu de reglementari care sa stipuleze drepturile si obligatiile principale va usura sistemul de vanzare-cumparare din Europa atat pentru consumatori, cat si pentru companii", a spus Kuneva, intr-un discurs tinut la Londra, remis presei.

Miscarea este ultima dintre cele prin care oficialii de la Bruxelles incearca sa fie mai prietenosi si mai relevanti pentru vietile de zi cu zi ale oamenilor, mai ales dupa respingerea in Irlanda a Tratatului de la Lisabona.

Comisia Europeana planuieste, totodata, sa dea gratuitate pentru schimbarea conturilor bancare si sa micsoreze costul transmiterii de mesaje si al descarcarii de informatii, folosind un telefon mobil sau un laptop.