In cursul acestui an, Romania trebuie sa contracteze cele mai mari fonduri puse la dispozitie de Comisia Europeana prin Programul SAPARD. Potrivit datelor furnizate de Agentia SAPARD, pina la sfirsitul anului 2005 trebuie contractate 460 de milioane euro aferente anilor 2002, 2003 si 2004. Suma totala alocata acestor ani este de 631 de milioane euro, bani ce trebuie cheltuiti integral pina la sfirsitul anului viitor. Pentru banii alocati anului 2001 (208 milioane euro) ce trebuie consumati pina la finele acestui an, au fost deja acceptate proiectele si s-au facut plati in proportie de 53%.

Pe linga cele sase masuri acreditate in prezent, din toamna acestui an, cu fonduri europene vor putea fi sustinute si alte activitati cum este cea de constituire a grupurilor de producatori. Aceste forme de organizare sint necesare pentru ca fiecare categorie de producator sa-si apere mai bine interesele. Directorul general adjunct al Agentiei SAPARD, Dan Gherghelas, a declarat ieri ca, cel mai probabil in luna septembrie, Comisia Europeana ar putea acredita patru noi masuri. El a precizat ca cele patru masuri vizeaza imbunatatirea structurilor, in vederea realizarii controlului de calitate al alimentelor, constituirea grupurilor de producatori, programe de agromediu si silvicultura. "Masurile vor fi aprobate, cel mai probabil, in septembrie. Mai ramine in discutie programul referitor la managementul resurselor de apa", a spus Gherghelas.

In prezent, sint acreditate sase masuri, printre care se numara imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole, investitii in exploatatii agricole, precum si dezvoltarea infrastructurii rurale. Uniunea Europeana aloca Romaniei pina in 2007, prin programul SAPARD, fonduri de 1,3 miliarde euro, la care se adauga contributia guvernului roman (365,9 milioane euro) si sumele atrase de la beneficiarii proiectelor (812,7 milioane euro). La 20 aprilie, erau contractate 1.249 proiecte in valoare de circa 606 milioane euro, din care au fost platite aproximativ 319 milioane euro. Dintre masurile acreditate, proiectele de dezvoltare a infrastructurii rurale au atras cele mai mari sume


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.