Ministerul Finantelor Publice a luat in calcul si doleantele FMI

Modificarile care vor fi aduse zilele urmatoare bugetului de stat vor aduce mai multi bani Justitiei, Administratiei si Internelor si Integrarii, urmand sa fie diminuate alocatii supradimensionate care, potrivit bugetului pe acest an, aprobat la finele lui 2004, erau destinate lucrarilor publice. "Rectificarea va avea in vedere doua aspecte. Pe de o parte cerintele rezultate in urma negocierilor cu FMI, iar, pe de alta parte, acordul de integrare in UE", a declarat pentru cotidianul nostru ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu.

Mai precis, mai multi bani urmeaza sa fie alocati spre domeniile pentru care in tratatul de aderare cu UE figureaza clauze de salvgardare. Cat priveste indicatorii bugetari, rectificarea "va avea in vedere un nivel al deficitului bugetar de 0,7% din PIB si o crestere economica de 5,8-6%", declara ministrul Finantelor. In structura actuala bugetul este construit pe un deficit de 1,5% din PIB, iar limitarea deficitului cu 0,8%, pana la nivelul discutat cu FMI, presupune reducerea cheltuielilor cu circa 22.000 miliarde lei, daca nu este luata in considerare o evolutie pozitiva a incasarilor bugetare.

Bani mai multi vor fi directionati si spre agricultura, data fiind nevoia de sprijinire a culturilor calamitate. Redistribuirea banilor in acest an nu va fi definitiva, spune ministrul. "In functie de rezultatele politicii fiscale reflectate in veniturile bugetare, putem discuta de o alta rectificare a bugetului, in acest an", spune Ionut Popescu.

Ipoteza unei noi rectificari bugetare, prilejuite de evolutii pozitive la veniturile incasate la buget, pare plauzibila analistului George Vulcanescu. "Este foarte posibil sa apara o conjunctura favorabila in urmatoarele luni. Desi accizele au crescut la unele bunuri, cum ar fi aparatele foto, concurenta puternica pe piata si un euro in scadere vor insemna mentinerea preturilor la actualul nivel, o cerere constanta si, in final, cel putin aceiasi bani la veniturile din accize", spune analistul.

Pentru celelalte ministere, sperantele sunt ca bugetele ministerelor nu vor fi amputate ci, dimpotriva, vor fi suplimentate. Chiar daca, potrivit informatiilor oficiale, este estimata o rectificare negativa de 400 de miliarde lei din bugetul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, dupa inundatiile recente din sud-vestul tarii se spera ca totusi vor veni mai multi bani de la buget.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.