Directorul departamentului tarife de la Autoritatea de Reglementarea in domeniul Energiei, Gabriel Sarbu, a declarat la BBC ca, de la 1 iulie, pretul gazelor va creste.
Oficialul nu a precizat insa procentul acestei ajustari. In alta ordine de idei, tot de luna viitoare se va schimba modul de tarifare a gazelor naturale. Cei doi mari distribuitori de gaze din Romania, Distrigaz Sud si E.ON, au cerut Autoritatii sa creasca tarifele, cu pana la 20%, de la 1 iulie. Distribuitorii sustin ca inregistreaza pierderi din cauza ca preturile nu au crescut. Ultima majorare a avut loc la 1 februarie, cand pretul gazelor a crescut cu 8,5%.

Acum, directorul departamentului tarife de la Autoritatea de Reglementarea in domeniul Energiei, Gabriel Sarbu, declara la BBC ca pentru luna viitoare va fi aprobata o crestere a pretului, dar nu de 20 la suta:
„O sa decidem in cursul saptamanii viitoare, cel tarziu. Datele pe care avem arata ca e nevoie de o ajustare, la 1 iulie, dar ea nu va fi la nivelul datelor vehiculate de distribuitori.”

Datele pe care avem arata ca e nevoie de o ajustare, la 1 iulie, dar ea nu va fi la nivelul datelor vehiculate de distribuitori.

Tot de la 1 iulie se va schimba si modul de tarifare a gazelor naturale.Intr-un ordin al ANRE se precizeaza ca facturile nu vor mai fi exprimate in unitati de volum, asa cum se intampla in prezent, ci in unitati energetice. Mai exact, consumul facturat va fi exprimat in megawati ora si nu in metri cubi.
Aceasta schimbare va insemna pentru consumator ca va plati si in functie de calitatea gazului.
Un lucru important, deoarece in diferite regiuni ale tarii, gazul are puteri calorifice diferite, adica elibereaza cantitati diferite de caldura.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.