Peste un sfert de milion de firme nu-si platesc contributia la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Rau-platnicii risca sa fie inchisi temporar sau definitiv.

Mai mult de 95% dintre societatile comerciale nu-si platesc taxele de mediu, potrivit raportului dat pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) "La sfirsitul anului erau 12.500 de firme rau-platnice. Insa adevarata cifra a iesit la iveala anul acesta, ea fiind de peste 250.000, ceea ce este foarte grav", spune Mihai Toti, director general AFM, adaugind faptul ca suma este intr-o continua crestere. Astfel, la ora actuala, din 293.196 de firme contabilizate de AFM, doar 12.800 si-au achitat taxele aferente. In total, in ultimii trei ani s-au strins doar 1.600 de miliarde de lei.

Activitatea de control nu exista

Cauza principala a acestei situatii o reprezinta lipsa unui departament care sa controleze aceste societati. "Pina anul acesta nu a existat personal in minister, care sa se ocupe de monitorizarea societatilor restante la AFM, lucru care a dus la aceasta situatie", spune Mihai Toti.

Astfel, s-a infiintat o comisie care, in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie, impreuna cu Directia Vamilor, a trimis peste 8.000 de somatii, pina in prezent, urmind ca in luna viitoare sa primeasca aceste somatii toti rau-platnicii, fiecare in functie de codul de activitate", a declarat Mihai Toti.

700 de mari datornici

Dintre cei 300.000 de posibili contribuabili la fondul national de mediu, 716 firme sint considerate poluatori puternici.

Ele vor fi supuse unui proces de retehnologizare. In caz de refuz, acestea vor fi inchise, potrivit Sulfinei Barbu, ministrul Mediului. "O parte dintre firme au intrat deja in perioada de tranzitie. Astfel, pe baza unor etape bine stabilite vor trebui sa faca investitii pentru a ajunge la o linie ecologica de productie si sa-si plateasca taxele restante", spune Sulfina Barbu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.