Anul acesta vor fi alocate pentru Autostrada Transilvania doar 214 milioane de euro. Americanii de la Bechtel ar putea solicita penalitati pentru nerespectarea contractului.

"Sint sceptic in privinta terminarii autostrazii Transilvania in 2010, pentru ca nu putem sustine un ritm de finantare de 600 de milioane de euro pe an", a declarat directorul general adjunct al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Mircea Pop.

Directorul a precizat ca bugetul pe acest an al companiei a fost diminuat cu 200 de milioane de euro, in urma rectificarii din aceasta luna, pina la 800 de milioane de euro. Din aceasta suma, autostrada Brasov-Bors va primi doar 214 de milioane, fata de cele 500-600 de milioane, cit reprezinta graficul de lucrari pe acest an, convenit initial cu firma Bechtel. "Cei care au incheiat contractul nu au realizat ca Bechtel va cere penalizari, asa ca, pe linga sumele insuficiente, ne-am putea confrunta si cu penalitati consistente", mai spune Pop. In plus, nu se stie nici in viitor cum se vor aloca banii pentru acest proiect. "Trebuie sa ni se spuna foarte clar care sint alocatiile bugetare anuale, pentru ca nu o stim decit pe cea de pe anul acesta", afirma directorul de la CNADNR.

UE va finanta cealalta autostrada

Mircea Pop a dezvaluit ca suma necesara pentru construirea autostrazii de pe coridorul IV european (Pitesti-Sibiu-Timisoara-Nadlac) se ridica la sase miliarde de euro. Proiectul nu are momentan finantare, dar Pop a dezvaluit, in premiera, ca atit la nivelul Comisiei Europene, cit si al organismelor financiare ale acesteia (BERD, BEI), exista "promisiuni" ca proiectul va fi finantat. Asadar, UE accepta sa dea bani pentru acest proiect, in conditiile in care Romania continua si autostrada Bechtel. Pop spera chiar ca finantarea sa fie integrala.

"Autostrada Soarelui", gata in 2006

Autostrada Bucuresti-Cernavoda va fi finalizata in septembrie 2006, potrivit afirmatiilor oficialului CNADR. Pop spune insa ca, pina atunci, nu se va mai da in functiune nici un kilometru din aceasta autostrada. Momentan, autostrada are circa 100 de kilometri si este construita pina in dreptul localitatii Drajna, iar restul a fost impartit in doua tronsoane: Drajna-Fetesti si Fetesti-Cernavoda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.