Business 6 Iunie 2008 14:05
Euro a atins astazi un nivel maxim al ultimelor cinci luni in fata yenului, si si-a consolidat castigurile in fata dolarului, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a spus ca este posibila o majorare a dobanzii cheie cel mai devreme luna viitoare, scrie NewsIn, citand Reuters.

Trichet a surprins joi investitorii, cand a anuntat ca unii membrii ai consiliului de politica monetara doresc o majorare a dobanzii, si a dat indicatii clare ca dobanda ar putea fi majorata cu un sfert de punct procentual in iulie, declaratii ce au determinat aprecierea euro cu peste 1% fata de dolar.

"In ultimele 24 de ore euro a avut o evolutie pozitiva, perspectiva randamentului facand moneda mai atractiva pentru inverstitori", a declarat un strateg valutar din cadrul ING, Chris Turner.

Afirmatiile lui Trichet au intrerupt aprecierea dolarului, care a intrat pe o panta ascendenta dupa ce presedintele bancii centrale americane Federal Reserve, Ben Bernanke, a facut comentarii referitoare la impactul deprecierii dolarului asupra inflatiei.

Analistii au spus ca dolarul ar putea fi supus unor noi presiuni, in cazul in care statisticile platilor non-agricole, ce urmeaza sa fie publicate vineri, se vor dovedi sub estimari.

Moneda europeana s-a apreciat vineri cu 0,1%, la 1,5601 dolari/euro, aproape de nivelul record de 1,5617 dolari/euro, in revenire de la cotatia minima a ultimelor trei saptamani, de 1,5365 dolari/euro, inregistrata joi.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.