Un nou jucator pe piata creditelor ipotecare Verida Credit acorda numai credite ipotecare si imobiliare si vrea sa devina lider pe segmentul furnizorilor independenti de credite ipotecare din Romania. Compania vrea sa ajunga la 150 de angajati pana la sfarsitul lui 2009.

Compania este controlata de ABN Amro, Old Lane (fond detinut de grupul financiar Citi) si Rubikon - firma de credite ipotecare a GE Money.

Pe termen scurt, Verida Credit vrea sa isi extinda licenta pana la sfarsitul lunii august, urmand sa functioneze ca institutie financiara nebancara (IFN) de credit ipotecar.

"Consideram ca piata ipotecara din Romania dispune de un potential foarte mare si de aceea am decis sa investim in acest segment de piata. Prin aceasta dorim sa raspundem cererii crescute pentru produsele ipotecare", a declarat directorul executiv al Verida Credit, Carmen Retegan.

Piata ipotecara romaneasca a inregistrat o rata anuala a cresterii de peste 75%, iar reprezentantii Verida Credit considera ca aceasta tendinta va continua.

Potrivit estimarilor companiei, doar 1,5% din proprietarii de imobile din Romania au contractat un imprumut ipotecar, fata de 60-90% in cazul pietelor ipotecare dezvoltate din Europa de Vest si America de Nord. Spre deosebire de alte tari est-europene, piata ipotecara din Romania, raportata la produsul intern brut (PIB), este de aproximativ 3,4%, fata de media tarilor est-europene - de 15%.