Business 4 Iunie 2008 05:19
Datorita salariilor mici si cresterii preturilor la alimente, peste o treime din bugetul unei familii de romani, adica 34,5%, se duce pe mancare, tara noastra ocupand primul loc in UE in functie de ponderea produselor de hrana in cosul de consum.

O familie din Uniunea Europeana cheltuieste, in medie, doar 14% din venituri pentru a cumpara alimente.
Britanicii cheltuiesc doar 9,5% din bugetul gospodaariei pe hrana.

Avand in vedere ca ponderea alimentelor in cosul de consum arata cat din bugetul unei gospodarii este destinat produselor de hrana, si ca acest indice calculat pentru tara noastra are o valoare de 34,5% (cea mai mare valoare din UE), putem spune ca peste o treime din bugetul unei familii de romani se duce pe mancare. Si lituanienii si bulgarii cheltuiesc o mare parte din salarii, 23,2% respectiv 22,9%, pe hrana. Cea mai mica pondere a produselor alimentare in cosul de consum a fost inregistrata in Marea Britanie (9,5%), Luxemburg (9,7%) si Germania, (10,6%).

Alimente mai scumpe
La nivelul Uniunii Europene alimentele s-au scumpit cu 7,1% in intervalul aprilie 2007- aprilie 2008. Cel mai ridicat ritm de crestere al preturilor a fost inregistrat in Bulgaria (25,4%), Letonia (21,7%), Estonia (18,3%), Lituania (18,1%), Ungaria (14,8%) si Rom‰nia (12,4%). Cel mai mic avans al preturilor a fost raportat in Portugalia (3,2%), Olanda (5,4%), Franta (5,5%), Cipru (5,8%) si Italia (5,9%). In tara noastra, cea mai accentuata scumpire, de 50,2%, s-a consemnat la ulei. Majorari considerabile de pret au fost simtite de buzunarul romanului si la fructe (24,1%), legume (22,7%), paine si cereale (12,3%), lapte, branza si oua (11,4%). Potrivit Eurostat, cresteri aparent mici de preturi au fost inregistrate la carne (2,9%), la peste si fructe de mare (2,5%) si la zahar, ciocolata si dulceturi (2%).


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.