Negocierile dintre patronii Sidex si salariati privind contractul colectiv de munca pe 2005 au intrat in impas la inceputul acestei saptamini. Cei peste 18.000 de angajati ai combinatului siderurgic ameninta cu greva in cazul in care patronul, concernul indian LNM Holdings, nu accepta cresterile salariale propuse de sindicat. Reprezentantii salariatilor asteapta raspunsul administratiei pina miine, dupa care, ameninta ei, vor declansa conflictul de munca. Patronii Sidex Galati estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 2,1 miliarde dolari, aproape dublu fata de 2003. Tensiunile de acum se adauga problemelor cu care s-ar putea confrunta combinatul dupa ce, la recomandarea oficialilor europeni, autoritatile de la Bucuresti au decis sa limiteze facilitatile promise la privatizare.
Lefuri in lei si sporuri pentru simbete lucrate

Negocierile s-au blocat dupa ce patronii indieni au refuzat marirea salariala de 30% propusa de salariati, acceptind doar o crestere cu 5%. "Am cerut ca salariile sa fie exprimate strict in lei, sa nu mai fie calculate ca pina acum, tinind cont de devalorizare. In plus, am cerut ca pentru 2005 salariile sa fie marite cu 30%. Oferta patronilor a fost de 5%, ceea ce inseamna extrem de putin", ne-a spus Mircea Scinteie, liderul sindicalistilor din combinat. Potrivit lui Scinteie, cei 5% propusi de administratie ar insemna o crestere cu 200.000 de lei pe an a salariului minim de la Sidex.

Majorarea este considerata inacceptabila de salariati in conditiile in care, spun ei, profitul Sidex se ridica la un milion de dolari pe zi si se asteapta ca productia combinatului sa continue sa creasca. Pe linga marirea salariala, angajatii combinatului au mai solicitat o majorare a primelor negociate deja cu patronii, spor pentru zilele de simbata si duminica lucrate, asa cum prevede noul Cod al Muncii. Angajatii cer, de asemenea, actualizarea trimestriala a valorii tichetelor de masa acordate angajatilor, nu anual, ca pina acum. "Ne-au spus ca atit timp cit Ispat va fi patron la Sidex nu va exista o crestere salariala mai mare de 10% pe an", a precizat Scinteie. Liderul sindical a adaugat ca, din cauza acestui raspuns, "salariatii sint mai porniti ca niciodata impotriva patronatului, amenintind ca sint capabili sa intrerupa lucrul timp de o luna". La inceputul saptaminii, sindicalistii au cerut administratiei sa-si precizeze punctul de vedere pina joi. "Daca nu primim raspuns sau daca acesta nu este convenabil, va fi declansat conflictul de munca", a spus Mircea Scinteie. Administratia Sidex a refuzat sa faca vreun comentariu legat de revendicarile salariatilor. "Cita vreme negocierile cu sindicatele sint in derulare, administratia se abtine de la comentarii", ne-au spus ieri surse apropiate conducerii companiei.

O tensiune in plus

Tensiunile dintre administratie si salariati apar pe fondul deciziei autoritatilor romane de a micsora cu doi ani perioada in care Sidex Galati este scutit de la plata impozitului pe profit. In consecinta, patronul combinatului va fi nevoit sa plateasca impozit pe profit incepind cu anul viitor, si nu din 2007, asa cum prevedeau facilitatile acordate la privatizare. Aceasta restrictie vine la scurta vreme dupa ce oficialii europeni au declarat ca ajutoarele de stat acordate Sidex nu sint compatibile cu legislatia europeana. Conform documentelor oficiale, Sidex a fost principalul beneficiar al ajutoarelor de stat acordate pina acum in aceasta industrie, cu peste 1,04 miliarde dolari, in zece ani. Strategia siderurgiei pentru urmatorii ani acorda Sidex dreptul la ajutoare de stat de inca 233 de milioane de dolari.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.