Un studiu realizat de Urban&Asociatii, societate de recuperare a creantelor releva faptul ca, pana la jumatatea anului au fost inregistrate peste 9.000 de dosare de faliment, ceea ce reprezinta o crestere de 183%, comparativ cu acceasi perioada din 2007.

Evenimentul Zilei informeaza ca pana la sfarsitul anului, creditorii vor solicita falimentul a peste 23.000 de societati. Cifra este egala cu numarul de falimente inregistrate in Romania in cursul a trei ani, intre 2005- 2007, fapt ce va atrage si o dezvoltare a avocaturii specializata pe litigii comerciale.

Ziua reaminteste ca, in 2007 a fost inregistrat un numar de 14.104 falimente, cu 35% mai mare decat in 2006. "Aceasta cifra estimata pentru 2008 va fi echivalenta cu numarul de falimente inregistrate la instantele de judecata din Romania, cumulat, pe anii 2005 - 2007 si este, din punct de vedere al colectorilor de debite de la Urban&Asociatii, un semn de insanatosire economica, de intrare in normalitate", se precizeaza in documentul agentiei mentionate.

Acest lucru nu este valabil numai pentru piata romaneasca. Valul de falimente corporatiste din Germania a atins un nou record in luna aprilie, pe masura ce un numar tot mai mare de companii mici si mijlocii au fost afectate de declinul economiei care dureaza de trei ani, relateaza Ziarul Financiar. In aprilie s-au declarat insolvente 3.610 corporatii, acesta fiind cel mai ridicat nivel lunar al falimentelor din 1950, anul in care Germania a inceput sa stocheze in mod oficial informatii de acest gen.