"Pe termen mediu si lung, tendinta de scumpire a titeiului, respectiv a carburantilor este fara intoarcere, iar calculele optimiste ale cresterii economice trebuie sa tina seama de acest fapt", a avertizat ieri Dinu Patriciu, presedintele Grupului Rompetrol.

"Nu vom mai vedea niciodata titei mai ieftin de 40-45 de dolari/baril, anul acesta nefiind exclusa probabilitatea unor preturi-record de peste 80 de dolari", a adaugat Patriciu.

PROFIT. Rompetrol Rafinare a raportat ieri un profit net de 43 milioane de dolari pe primul trimestru, de aproape patru ori mai mare decat cel inregistrat in 2004. In aceasta perioada, Rompetrol a produs 550.000 tone de carburanti, din care 41% au fost vandute pe piata interna, pe care compania stapaneste un segment de 32%.

CALITATE. Oficialii Rompetrol sustin ca, in Romania, verificarea severa a calitatii carburantilor de la benzinarii se poate face numai in laboratoarele rafinariilor, singurele care au dotarea corespunzatoare. Ministerul Economiei a demarat un proiect de monitorizare a calitatii carburantilor, finantat cu 350.000 de euro de Olanda. De la 1 aprilie, producatorii si vanzatorii angro de carburanti trebuiau sa se doteze cu debitmetre fiscale. Numai Rompetrol a instalat aceasta aparatura in functie de care taxele platite sunt corespunzatoare volumelor vandute. Termenul a fost amanat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.