Business 31 Mai 2008 00:55
Romania are 43 de reprezentanti in top 1.000 cele mai mari companii din statele “Noii Europe” (New Europe), respectiv dintre cele 10 state nou aderate la UE incepand cu 2004 si Croatia. Clasamentul, alcatuit de firma de cercetare economica Crossover Research, a luat in calcul veniturile obtinute in 2006 de cele mai mari companii din aceste state. Romania are doar cu o companie mai mult decat Bulgaria, care reprezentata de numai 42 de mari firme in acest top.

Cea mai bine clasata companie locala este Petrom, cea mai mare companie din Romania, care ocupa locul 10 la general, cu venituri de 3,8 miliarde de euro. Ea este urmata de Arcelormittal Galati (locul 49) si de SC Electrica SA (locul 52).

Cea mai mare companie din regiune este concernul polonez Naftowy Orlen, cu venituri de 13,6 miliarde de euro, urmata de grupul ungar Mol, cu 10,9 miliarde de euro si producatorul ceh Skoda cu 7,18 miliarde euro. Pe sectoare economice topul primelor zece este dominat de companiile din petrochimie si industria constructiilor de masini, fiecare sector cu cate trei reprezentanti.

Cu un venit mediu pe companie de 639 de milioane de euro acum doi ani, Romania se afla pe pozitia a doua in acest top dupa Cehia.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.