Blanculescu "invoca" spiritul fiscalitatii americane * Evaziunea fiscala este crima * Ani grei de inchisoare pentru incalcarea drepturilor de autor

Pedepsele pentru pirateria software, audio-video, precum si incalcarea altor drepturi de proprietate intelectuala, a drepturilor de autor si conexe vor fi sanctionate mult mai dur, conform unui proiect de lege aprobat ieri de Guvern. Ministrul delegat pentru control, Ionel Blanculescu, a anuntat, la Palatul Victoria, ca sanctiunile, atat cele contraventionale, cat si cele privative de libertate vor fi majorate substantial, in incercarea de limitare a acestui fenomen. El spera ca prin acest proiect de lege cat si prin proiectul de lege care asociaza evaziunea fiscala cu crima, se va introduce in Romania spiritul fiscalitatii americane sau germane. "Romania anilor 2005 si 2006 va fi caracterizata de acest spirit al fiscului. Evaziunea fiscala va fi aspru pedepsita si sanctionata. Pentru a institui dictatura legii este nevoie, pentru aceasta perioada, de legi foarte dure", a mai spus Blanculescu. El a mai amintit ca in SUA se spune ca "de moarte si de fisc nu scapa nimeni".

In proiectul de lege aprobat ieri, amenzile sunt cuprinse intre 25 si 500 de milioane de lei si se aplica, in general, pentru comercializarea, vanzarea sau producerea de produse piratate. Totodata, pentru importul si comercializarea de marfuri piratate, pedeapsa cu inchisoarea a fost majorata de la 3-5 ani la 4-8 ani. De asemenea, pentru distribuirea sau detinerea de produse piratate in magazine, pedeapsa cu inchisoarea a crescut de la 2-5 ani la 3-6 ani. In cazul in care cineva depoziteaza si transporta in scopul comercializarii materiale piratate poate sa primeasca o pedeapsa privativa de libertate de 2 pana la 7 ani (fata de 1-5 ani in prezent), iar in cazul in care acumuleaza doua amenzi prevazute in aceasta lege a treia oara este sanctionat cu inchisoare de la 2 la 5 ani (fata de 1-3 ani).

In cazul in care valoarea marfurilor piratate depaseste un milion de euro, pedeapsa cu inchisoare poate sa ajunga pana la 20 de ani. Ionel Blanculescu a precizat ca Guvernul intentioneaza sa promoveze legi dure care sa previna prin descurajare astfel de actiuni. Ministrul delegat pentru autoritatile de control nu a precizat care este valoarea pirateriei in Romania, insa a explicat ca este in scadere, ajungand la 25% din PIB. Ionel Blanculescu a mai spus ca aprecierile asociatiilor profesionale din domeniu cu privire la piraterie sunt "supradimensionate".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.