Business 23 Mai 2008 04:23
Un imprumut de 10.000 de euro pe zece ani costa cu 4.500 de euro mai mult decat altul pe cinci ani Un credit rambursat in rate mai mici, pe o perioada mai lunga de timp, este considerabil mai scump decat unul similar platit intr-un interval mai scurt.

Cei care doresc sa-si cumpere o casa, o masina sau un bun de consum, dar nu detin banii necesari au ca solutie creditul bancar. In functie de conditiile de creditare, se vor stabili rata lunara pe care clientii o au de platit si perioada de rambursare a imprumutului. Daca acestia dispun de posibilitati financiare mai reduse, vor plati, constransi fiind, o rata mai mica.

Acest lucru va implica, la randul sau, o perioada de rambursare mai indelungata. Pe langa faptul ca vor fi indatorati pe mai multi ani, clientii vor constata ca valoarea totala rambursata este mult mai mare decat in cazul in care ar fi luat acelasi credit pe o perioada mai scurta.

Mai exact, cei care nu isi permit o rata mai mare vor rambursa creditul in mai multi ani, iar suma de rambursat va fi, si aceasta, mai consistenta.

Sa luam exemplul a doi tineri, Andrei R. si George S., din Bucuresti, care isi doresc sa contracteze un imprumut de nevoi personale in valoare de 10.000 euro. In functie de veniturile de care dispun, Andrei R. isi va permite o rata lunara de 245 de euro, in timp ce George S. va putea achita bancii in fiecare luna doar 170 de euro.

Dobanzi mai mari pe termene mai lungi
Presupunem ca cei doi tineri contracteaza un credit de nevoi personale de la Millennium Bank. Banca ii va acorda imprumutul lui Andrei R. pe o perioada de 5 ani si ii va aplica o dobanda anuala efectiva (DAE) de 15,35% pe an. Aceeasi banca ii va oferi lui George S. cei 10.000 de euro pe o perioada de 10 ani, la o dobanda de 15,85% pe an.

Tragand linie, la finalul perioadei de creditare, vom constata ca imprumutul il va costa pe Andrei R. 13.800 de euro, in timp ce George S. va plati cu peste 4.500 de euro mai mult, respectiv 18.350 de euro.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.