Business 22 Mai 2008 02:19
Peste jumatate din romanii care vor un autoturism sunt dispusi sa dea 8.400 de euro, fata de numai 7.000 cat ar plati cehii sau polonezii

Conditiile tehnice, consumul de combustibil, vechimea, pretul si dotarea masinii sunt principalele criterii de alegere a unui autoturism pentru romani.

In urma unui studiu realizat de GE Money in Cehia, Germania, Polonia, Romania si Ungaria, a reiesit ca peste jumatate din romani intentioneaza sa achizitioneze o masina in urmatorii 2 ani, comparativ cu doar 30% din maghiari si 33% din nemti, 37% din polonezi si 39% cehi.

Cat platim pentru o masina?
Tot jumatate din romani declara ca, daca ar achizitiona o masina, ar cumpara doar una noua. 39% din romani si 41% din maghiari si-ar cumpara o marca straina de masina, la polul opus aflandu-se nemtii, cu doar 6%.

Peste 56% din cei care vor sa isi cumpere o masina noua ar plati pentru ea in jur de 8.400 de euro.
Situatia este cu totul alta in celelalte tari analizate, pentru ca cehii si polonezii ar plati in jur de 7.000 de euro pe o masina la mana a doua, iar nemtii pana la 13.400 de euro tot pentru o masina second-hand.

Finantare din propriile economii
In toate cele cinci tari analizate, magazinele din reteaua de dealeri (atat de masini noi, cat si rulate) reprezinta locul din care repondentii sustin ca intentioneaza sa isi achizitioneze masina (34% romani, 54% maghiari, 58% nemti, 36% cehi).

Pentru 30% din romani si maghiari , a doua optiune, la mica distanta de dealerii de masini, este sa importe o masina din strainatate. Principalele cinci criterii pe care romanii le iau in considerare in momentul in care isi achizitioneaza o masina sunt: conditiile tehnice (foarte importante, in proportie de 78%), consumul de combustibil (63%), vechimea (57%), abia apoi pretul (52%) si in final dotarea masinii (48%).

In toate cele cinci tari, principala sursa de finantare pentru cumpararea masinii o reprezinta propriile economii. Dupa acestea, urmatoarea optiune a romanilor este finantarea printr-un imprumut de nevoi personale ori un imprumut auto de la o banca (36%).
39% din romani, cel mai mare procent din tarile analizate, considera ca e avantajos sa cumperi o masina in leasing. Un procent important de 21% iau in considerare si leasingul auto contractat direct de la un dealer auto.

Romanii sunt cei mai cheltuitori
Aproape 55% din romani se arata deschisi fata de finantarea prin orice institutie financiara. Dintre cei care nu refuza achizitionarea unei masini cu ajutorul unei institutii financiare, romanii sunt dispusi sa plateasca cea mai mare rata lunara, respectiv 350 euro, comparativ cu doar 260 euro in cazul Germaniei ori 230 euro in Polonia.

Maghiarii vor sa plateasca cel mai putin, 110 euro pe luna, dar asta pentru ca sunt si cei care opteaza pentru cea mai mare perioada de rambursare, de circa 5 ani. 32% din romani sunt dispusi sa ramburseze suma contractata prin leasing in 4-5 ani.

Restul tarilor opteaza pentru rambursare in 4 ani, iar Germania doar in 3 ani. Atat pentru romani, cat si pentru nemti, principalele criterii de selectie a unei finantari, credit sau imprumut auto, sunt: dimensiunea ratelor lunare, posibilitatea de plata in avans - cu sau fara penalitati - si suma pe care o vor plati in plus fata de costul masinii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.