Business 22 Mai 2008 01:48
Firmele romanesti au de incasat datorii de la colaboratori in medie de 15% din cifra de afaceri anuala, potrivit unui studiu realizat de compania EOS Group, unul dintre liderii pietei de management al creantelor din Europa si SUA, prezenta in Romania incepand cu 2002.

Companiile din Polonia si din Rusia stau mai bine din acest punct de vedere, cu o cota de datorii de incasat de numai 10%, respectiv 12%. In schimb, firmele grecesti au de primit, in medie, creante de 25% din valoarea afacerilor derulate.

Ca valoare a creantelor, aproape o treime dintre societatile romanesti cuprinse in studiu au de recuperat sume de cel putin 10.000 de euro. Insa valoarea medie a datoriilor clientilor firmelor romanesti se ridica la 5.000 de euro, similara cu cele din Polonia si Rusia, dar cu mult sub datoriile de pana la 10.000 de euro pe care le au de recuperat companiile grecesti.

2% din creante nu pot fi recuperate
In Romania, creantele sunt achitate catre companii intr-un termen mediu de 36 de zile, comparativ cu Polonia, unde termenul este de 32 de zile, arata studiul citat. Daca in Rusia dureaza in medie 78 de zile pana sunt platite datoriile, grecii sunt cei mai toleranti si acorda un termen de 105 zile pentru recuperarea creantelor.

Societatile chestionate din Romania recupereaza la termen datoriile in proportie de 67%. De asemenea, atunci cand se intarzie platile, perioada cuprinsa intre finalul termenului de plata stabilit si intrarea banilor in cont este, in medie, de 34 de zile.

Aproximativ 2% din totalul creantelor pe care le au de primit pe parcursul unui an sunt declarate nerecuperabile de catre companii. Pana sa le treaca datoriile pe care le au de incasat de la colaboratori la capitolul pierderi, firmele din Romania asteapta, in medie, 100 de zile.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.