Business 19 Mai 2008 03:53
Colectarile la bugetul asigura- rilor sociale de stat au crescut, in primele trei luni din acest an, cu aproape 50%, ajungand la 8,24 miliarde de lei, comparativ cu 5,51 miliarde de lei in primele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

Din suma totala care a ajuns la bugetele de pensii, somaj, sanatate, accidente de munca si boli profesionale, 4,94 miliarde de lei au fost colectati de la angajatori, iar restul de 2,49 miliarde de lei de la salariati.

Aceasta crestere se datoreaza mai multor factori. „Ca urmare a modificarilor legislative, cu incepere de la 1 ianuarie 2008, baza de impozitare a contributiilor pentru asigurarile sociale de stat este constituita atat pentru angajat, cat si pentru angajator din venitul brut realizat lunar. In acest fel, baza de impozitare a fost largita si cu unele categorii de venituri care nu erau incluse, cum ar fi stimulentele, plata cu ora, cenzoratele, consiliile de administratie etc.“, spun reprezentantii biroului de presa al MEF.

Mai multi contribuabili
Un alt motiv care a contribuit la acest avans a fost faptul ca baza de impozitare a fost extinsa prin cresterea numarului de contribuabili. Numarul de salariati din Romania a crescut simtitor, iar pe de alta parte, remuneratia directorilor pe baza contractului de mandat a fost asimilata salariului.

In plus, a fost eliminata restrictia de plata a contributiilor CAS la cinci salarii brute atat pntru angajat, din septembrie anul trecut, cat si pentru angajator, de la inceputul acestui an.

Reprezentantii Finantelor nu au oferit date exacte care sa arate cat din procentul de crestere a colectarilor se datoreaza extinderii bazei de calcul a contributiilor sociale. Totusi, potrivit estimarilor oficialilor din Finante, „impactul extinderii bazei de impozitare, calculat la nivelul intregului an 2008, va fi de 1.663,63 milioane de lei“.

Lovitura pentru salariile mari
Eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute pentru calculul contributiei la fondurile de asigurari sociale de stat i-a afectat atat pe angajati, cat si pe angajatori. Potrivit estimarilor oamenilor de afaceri, in Romania exista intre 10.000 si 20.000 de persoane care au salariul brut mai mare de cinci salarii medii brute. Adica peste 8.115 lei, de cinci ori mai mare decat salariul mediu brut pe luna martie 2007, calculat de Statistica la 1.613 lei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.