Business 16 Mai 2008 17:40
In Romania este nevoie de reforme politice pentru diminuarea neintelegerilor de pe piata creditelor si a rigiditatii de pe piata muncii, pentru a sustine intrarea in tara si dezvoltarea ulterioara a firmelor, potrivit unui raport al Bancii Mondiale (BM), publicat joi.
Analistii de la Banca Mondiala fac aceste recomandari in contextul in care "incidenta ridicata de falimente si de pierderi de locuri de munca din unele tari, cum ar fi Romania, este un motiv de ingrijorare si impune nevoia unor reforme politice", potrivit raportului "Unleashing Prosperity".
Raportul Bancii Mondiale analizeaza impactul productivitatii asupra cresterii economice si a standardului de viata in tarile din Estul Europei si din Comunitatea Statelor Independente.
Firmele nou-intrate pe o piata au avut tendinta de a avea o rata mai buna de supravietuire la inceputul tranzitiei. "Ratele de supravietuire" ale firmelor dupa intrarea pe respectivele piete sunt mai ridicate in Rusia si Ucraina.

"In Romania, ca si in Estonia, Letonia, Slovenia si Ungaria, 70% dintre firmele care intra pe piata supravietuiesc cel putin patru ani", arata analistii de la Banca Mondiala.
Desi intrarea pe piata pare relativ usoara pentru firmele mici, supravietuirea acestora este mai dificila si, chiar daca realocarea de resurse poate sustine productivitatea unei economii in ansamblu, in proces exista si perdanti.

"Printre perdanti se numara proprietarii unor afaceri obscure si muncitorii mutati dintr-o parte in alta, iar incidenta crescuta de falimente si de pierderi de locuri de munca din Romania este un semn clar de ingrijorare", atarg atentia economistii de la Banca Mondiala.

Pierderile de pe piata muncii din unele tari din Europa Estica si Comunitatea Statelor Independente sunt si rezultatul unor "bariere politice al caror efect este incetinirea ritmului de realocare a resurselor, cum ar fi frictiunile de pe piata creditelor si rigiditatile de pe piata muncii".
Nu este surprinzator ca, in aceste state, economia subterana "joaca inca un rol important ca element temporar de compensatie prin crearea unor locuri de munca, mai putin productive", potrivit raportului Bancii Mondiale.

Firmele care tocmai au fost privatizate au o crestere mai extinsa a productivitatii decat cele de stat, mai ales ca urmare a efectelor realocarii resurselor.
Cresterea productivitatii este de doua ori mai accentuata la noile firme private decat la cele vechi in Ungaria si Rusia, de exemplu, dar mult mai temperata in Romania, mai arata raportul Bancii Mondiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.