Business 14 Mai 2008 02:30
La incheierea unei vizite oficiale in Algeria, in cursul careia a avut o intrevedere si cu presedintele acestei tari, ministrul francez de Externe a facut o declaratie optimista cu privire la proiectul Uniunii Mediteraneene.
„Am clarificat un numar de directii care, din punctul de vedere al Parisului, sunt foarte promitatoare”, a afirmat Bernard Kouchner (foto), seful diplomatiei franceze. Dar – subliniaza AFP – proiectul de Uniune Mediteraneana al presedintelui Sarkozy, care urmeaza sa fie lansat oficial la 13 iulie, „s-a bucurat de o primire rece” din partea „mai multor state din cadrul UE”. Iar Algeria – sustin mai surse de presa din Africa de Nord, citate de AFP – are „rezerve serioase” si a pus conditii foarte dure pentru a accepta ideea Uniunii Mediteraneene.

Presedintele Bouteflika i-a cerut lui Kouchner, intre altele, ca Franta sa recunoasca oficial ca a comis „excese ingrozitoare” in timpul dominatiei coloniale. Parisul mai trebuie sa-si asume si responsabilitatea de a promova „o rezolvare echitabila” a conflictelor politice referitoare la Sahara de Vest, ca si o „solutionare justa” a problemei palestiniene. Uniunea Mediteraneana ar trebui sa consolideze legaturile comerciale, transporturile si cooperarea in domeniul energiei intre toate tarile din jurul Marii Mediterane. Insa orice esec sau intarziere ar putea sa slabeasca atat influenta regionala a Parisului, cat si pozitia Frantei in cadrul UE.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.