Companiile de leasing au marit dobanzile cu pana la doua puncte procentuale. Cauza: scumpirea finantarilor pe care le iau firmele de leasing. Exista si companii care nu au marit dobanzile si care ar putea fi impartite in doua categorii: cele care nu intentioneaza sa le majoreze si, respectiv, cele care analizeaza posibilitatea de a le mari.

Finantarile in leasing se acorda aproape exclusiv in moneda europeana. Dobanzile la leasing sunt „legate“ de obicei de evolutia EURIBOR, indicele care arata evolutia dobanzilor percepute la euro, la scadente de trei sau sase luni. La aceste scadente, dobanzile au crescut de la inceputul anului trecut si pana in prezent cu pana la un punct procentual.

Dobanda a crescut si cu doua puncte
Raiffeisen Leasing a marit dobanzile cu pana la doua puncte procentuale. „Pe fondul crizei economice mondiale, cresterea costurilor de refinantare a dus la marirea dobanzilor pe piata romaneasca de leasing, la inceputul acestui an. Pentru Raiffeisen Leasing, aceasta marire se situeaza in intervalul de unu pana la doua puncte procentuale peste nivelul dobanzilor din 2007“, ne-a declarat directorul general al companiei, Mihaela Mateescu.

Alte companii au marit dobanzile numai cu 0,5 puncte. „BCR Leasing a ales varianta unei revizuiri sensibile a nivelurilor dobanzilor practicate, majorand, de la jumatatea lunii aprilie a.c., dobanda la produsele sale de leasing cu 0,5%“, ne-a declarat directorul general al companiei, Claudiu Stanescu. Cauza: criza de lichiditati la nivel european, care a scumpit creditele externe pentru companiile romanesti luate direct sau prin intermediul bancilor locale.