Business 13 Mai 2008 02:33
Ofertele de credite de nevoi personale, care par a fi cele mai avantajoase la prima vedere, sunt, in fapt, cele mai costisitoare in privinta valorii ratei lunare
Dobanda ramane pe locul doi in Romania in ceea ce priveste sursele de venituri ale bancilor. Institutiile de credit prefera sa ascunda scumpirea banilor in tot soiul de taxe si comisioane. Astfel s-a ajuns la situatia ca, desi banca nationala a majorat in cateva randuri dobanda de politica monetara si desi dobanda medie EURIBOR a crescut si ea, unele banci din Romania sa anunte chiar scaderi ale dobanzilor. Mai mult, o privire aruncata pe costurile creditelor de consum arata ca cele mai mici dobanzi ascund, in fapt, cele mai mari costuri totale ale creditului. Chiar daca diferenta dintre cea mai mica si cea mai mare dobanda practicata la creditul de nevoi personale merge pana la 4%, ratele sunt cu pana la 20% mai mari in cazul variantei cu dobanda redusa.

La creditele in lei, diferenta este chiar mai mare.
Concret, pentru cazul particular al unui credit de nevoi personale in valoare de 10.000 de euro contractat pe o perioada de sapte ani diferenta in favoarea creditului cu dobanda mai mare merge pana la 40 de euro in fiecare luna sau aproximativ 3.400 de euro dati in plus pe toata perioada creditarii. Cu alte cuvinte, creditul cu dobanda cea mai mica este cu pana la 34% mai scump decat altele cu dobanda mai mare. In mod paradoxal, chiar si in ceea ce priveste ofertele aceleiasi banci apar diferente semnificative in ceea ce priveste costurile creditului. De exemplu, pentru varianta expusa mai sus UniCredit Tiriac are doua oferte. Prima dintre ele, Creditul Personal pe zece ani are o dobanda 14,95% si o rata lunara 192,69 euro. A doua oferta, desi are o dobanda de numai 8,95%, adica mai mica cu 6 puncte, are o rata lunara de 210,64 euro, deci mai mare cu aproape 20 de euro. Diferenta se explica prin prezenta unui comision lunar de 0,5% in cazul celei de-a doua variante.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.