Am descris in doua articole mai maricele mecanismele prin care un grec - Stelios Katounis - a fost escrocat de 25 de milioane de dolari. Grecul se hotaråse sa investeasca 335 de milioane de dolari si a avansat primele 25 de milioane. Asa cum ati vazut, in nici 2 ani, Taher a tocat banii fraierului. Grosul si l-a tras in propriile firme, dar de vreo 5 milioane a profitat si dl George Constantin Paunescu. Cum putina lume se impaca cu furtul din banii proprii, Katounis a deschis o actiune civila si a facut o plångere penala la Parchetul de pe långa Curtea Suprema, impotriva lui Taher si a presedintelui de atunci al Bancii Ion Tiriac, dl Constantin Duna.

Ei bine, dupa o perioada normala de ingropaciune a dosarului, surpriza a fost ca o procuroare a inceput urmarirea penala impotriva lui Taher. Ba mai mult, a apucat sa-l cheme la audiere pe insusi Ion }iriac. Moment in care Parchetul a intrat intr-o fibrilatie de s-a scuturat cu totul de procuroare (care a fost retrogradata cu doua trepte de calificare). In cele din urma, concluzia Parchetului, semnata de procurorul Teodor Jipa, a fost neinceperea urmaririi penale (NUP).

Dar nu a fost un NUP simplu, ci unul cu spume. Adica se facea urmatoarea precizare: "…se constata ca cei 25 milioane $ au fost restituiti lui Stelios Katounis… cu exceptia a 686.396 $". Deci, pe de o parte. procurorul este de acord ca vreo 600 de mii de dolari - adica o suma neglijabila, pentru care nu merita sa se mai faca garagate - n-au mai ajuns la grec, iar pe de alta parte ca grosul sumei i-a fost restituit. O minciuna de asemenea dimensiuni vorbeste de la sine despre gradul de implicare al unor structuri irezistibile.

Dar, de data asta, ele nu mai actionau prin intermediul lui Vacaroiu sau Teodoru (citeste Serban Mihailescu, Viorel Hrebenciuc), pentru simplul motiv ca gasca asta nu mai era la putere. Singurul personaj politic care putea la data aceea sa intervina direct era Valeriu Stoica, atunci ministrul Justitiei. Si teama mi-e ca echipa de mari securisti mai face si azi regula jocului la nivelul Parchetelor. Ati mai auzit ceva despre falsificarea dosarului Ion Ion }iriac in ograda lui Ilie Botos? Ilie Botos, care cere sa se verifice NUP-urile din dosarele arabilor?

Uite un NUP, domnule Botos. Taher. Sunteti destul de tare? Si nu e lipsit de interes sa urmarim procesul civil ajuns azi la Curtea Suprema: daca Banca Ion Tiriac pierde, va avea de platit 25 de milioane plus 125.000 de dolari pe zi de intårziere - respectiv inca vreo 410 milioane de dolari. Ca sa va faceti o idee despre suma asta, uite, va vindem un secret comercial: }iriac incearca sa-si vånda banca la HVB Bank cu 300 de milioane. Asta daca nu cumva o va vinde chiar urmasul lui Katounis.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.