Business 9 Mai 2008 01:12
Diferentele mari de pret dintre tigarile din Romania si cele din tarile vecine au dus la cresterea semnificativa a pietei ilegale

PIERDERI Desi fenomenul contrabandei din Romania a mai scazut in ultimul an, atat producatorii, cat si bugetul sunt in continuare serios afectati.

Piata ilegala de tigari a ajuns in 2007 la 300 milioane de euro. Desi in scadere cu 3%, contrabanda continua sa aduca prejudicii de sute de milioane de euro.

Producatorii de tutun din Romania nu pot estima la cat se ridica pierderile suferite din cauza contrabandei cu tigari, insa indica cu precizie cauza acestui fenomen. „Diferentele mari de pret dintre tigarile din Romania si cele din tarile vecine au dus la cresterea semnificativa a pietei ilegale. Pierderile nu pot fi estimate, dar sunt enorme", a declarat, pentru „Adevarul", Peter Imre, director Corporate Affairs in cadrul Philip Morris Romania.

Potrivit datelor prezentate ieri de catre Japan Tabacoo International (JTI), raportul de pret intre marcile romanesti si cele ucrainene este de 1/6.

Tigarile ucrainene, de sase ori mai ieftine
Daca pretul mediu al unui pachet de tigari este in Romania de 1,54 euro, in Ucraina, acesta este de doar 0,26 euro/pachet, in Moldova - 0,4 euro/pachet, Serbia - 0,72 euro/pachet, iar in Bulgaria - 1,33 euro/pachet. Potrivit datelor furnizate de catre autoritati, Ucraina, Moldova si Serbia sunt, de altfel, tarile din care provin si cele mai mari cantitati de tigari de contrabanda. „Valoarea totala a pietei tigaretelor din Romania a fost anul trecut de 2,5 miliarde de euro. Aceasta include insa si piata ilegala, care in 2007 a avut o pondere de 12-13%", a declarat, pentru „Adevarul", Gilda Lazar, director Corporate Affairs in cadrul JTI Romania.

Potrivit acesteia, piata ilegala (n.r. - contrabanda/contrafacere) a inregistrat in 2007 o usoara scadere, pana la aproximativ 300 milioane de euro. „Contrabanda a crescut pana la 16% in perioada 2005 - 2006, din cauza cresterilor masive de preturi. Anul trecut, cum scumpirile nu au mai fost atat de agresive incat sa provoace pietei un soc fiscal, si contrabanda a scazut", a explicat Gilda Lazar.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.