Pentru banci, primul trimestru din acest an a fost unul al creditarii, daca judecam dupa afluxul de noi produse incluse in portofoliu. Doar cateva banci au inovat ceva in materie de economisire, venind cu noi modalitati de plata a dobanzii, care sa atenueze scaderea drastica a acestora in 2005, pentru depozitele in lei, precum si impozitarea ce va fi aplicata de la 1 mai. De astazi, Alpha Bank Romania vine cu un produs de economisire "nou prin modalitatea de plata a dobanzii", ne spune Radu Ghetea, prim-vicepresedinte al bancii.

Dobanda este platita integral la depunerea banilor, pentru toata perioada aferenta depozitului la termen. La lei, dobanda e 8%, la euro 2,50, iar la USD 2,75% pe an. Suma minima de constituire a depozitului este de 5 milioane lei si, respectiv, 250 euro sau USD. Dobanda poate fi virata in numerar, la ghiseu, sau pe contul de card. Mai precauta, BRD Groupe Societe Generale a optat pentru un depozit in valuta cu dobanda progresiva, garantata 3 ani. Suma minima in cont este de 500 euro. "Am ales un produs in euro si dolari pentru a ne putea da o vizibilitate indelungata asupra dobanzii", declara ziarului nostru directorul Rozalia Stanescu.

In prezent, dobanda este 2,75% la euro si 2,50% la USD, dobanda valabila in primul semestru de la incheierea contractului. In urmatoarele semestre dobanda va fi 2,85%, 3%, 3,25%, 3,50% si 4%, la euro, si 2,75%, 3%, 3,25%, 3,50% si 4% la USD. In plus, pot fi facute depuneri ulterioare, beneficiind de dobanda aferenta semestrului respectiv. Un astfel de produs in lei va fi posibil "numai daca inflatia va scadea si se va stabiliza spre 3%", a precizat aceeasi sursa.Banca Tiriac vine cu un instrument de economisire si investitie pentru persoane fizice, in lei si valuta, pe termen mediu si lung, in conditii de dobanda variabila.

Suma minima la deschiderea depozitului este de 3.000 euro/USD sau 100 milioane lei. Produsul include si o asigurare de viata la Allianz Tiriac, suma asigurata fiind egala cu valoarea investitiei initiale. Costul asigurarii reprezinta 0,5% pe an din suma depusa. Dobanda actuala la depozit variaza intre 4,75 si 4,85% pe an, iar la lei intre 9,85 si 10,1%, in functie de durata acestuia (3, 5, 7 sau 10 ani).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.