Business 5 Mai 2008 02:39
Transelectrica doreste cresterea profitului cu 50% in acest an, iar Transgaz, cu 20%.

Potrivit unui raport al SSIF Intercapital Invest, pentru anul acesta firmele de stat listate la bursa estimeaza cresteri de profit ametitoare. Astfel, Transelectrica doreste cresterea profitului cu 50% fata de 2007, Transgaz ia in calcul o majorare cu 20%, Oil Terminal vrea in plus 26%, iar Antibiotice Iasi, numai 11%.

„Firmele de stat pot obtine profitul estimat deoarece sunt monopoluri. Iar in acest caz detin parghia prin care isi pot indeplini previziunile - adica pot creste pretul la serviciile practicate. Teoretic, o crestere a profitului la o companie cu 20% ar trebui sa duca la o crestere a pretului actiunilor la acea firma cu 20%“, spune Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj.

In decizia de cumparare a unei actiuni la bursa un factor important il reprezinta si estimarile conducerii companiei referitoare la profitul societatii. Daca acestea sunt pozitive, teoretic ar trebui sa ne asteptam la o crestere a actiunii, iar daca sunt negative, la o scadere. Numai ca nu intotdeauna prognoza conducerii societatii ne spune adevarul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.