Business 5 Mai 2008 02:08
Cei care isi achizitioneaza obiecte pe datorie ajung sa ramburseze si de peste patru ori valoarea reala a produsului

12% din romanii care au cumparat in 2007 diverse produse din magazine au optat pentru imprumuturi
Euforia romanilor de a-si achizitiona electrocasnice pe credit este departe de a se atenua. Insa, dupa doar cateva luni, investitia se poate dovedi una total nerentabila. Aparatul electrocasnic se depreciaza moral, iar valoarea care trebuie rambursata bancii este cu mult mai mare comparativ cu valoarea reala.

Era creditelor de consum este departe de a se incheia. Romanii continua sa se imprumute la banci si institutii financiare nebancare (IFN) din dorinta de a-si satisface diverse nevoi personale si urca astfel nivelul creditarii la cote alarmante. Numai in intervalul 2001-2007, valoarea totala a creditelor de consum acordate a crescut de peste 50 de ori, de la 290 milioane de euro la 15 miliarde de euro. Iar pentru urmatorii ani nu se prevede, in niciun caz, o stopare a ritmului de crestere.

Desi valoarea medie a unui credit de consum este una relativ redusa comparativ cu cea a unui imprumut pentru locuinte, datele bancii centrale reflecta o diferenta majora intre volumele totale ale celor doua tipuri de imprumuturi. Astfel, valoarea creditelor de consum acordate de banci se ridica la finele lunii februarie la aproape 60 de miliarde de lei, de patru ori mai mare decat volumul imprumuturilor pentru locuinte.

Atentie la termenul de garantie al obiectului cumparat!
Si totusi, pentru ce iau romanii credite de consum? Cei mai multi dintre acestia recurg la acest tip de imprumut pentru a-si cumpara fie o masina, un frigider, un aragaz, un calculator sau alte aparate electrocasnice. Imprumuturile pot fi contractate de la ghiseul bancii, al IFN-ului sau chiar direct din magazin. Trebuie sa ne gandim insa daca este rentabil sa contractam un imprumut pentru a achizitiona aparate electrocasnice si electronice. Daca nu ai in momentul respectiv suma necesara achizitionarii unui astfel de aparat, creditul de consum reprezinta intr-adevar una din putinele solutii.

Cu toate acestea, nu trebuie sa ignoram inconvenientele care ar putea fi induse de o astfel de optiune. Nu de putine ori s-a intamplat sa sesizam ca aparatul de fotografiat sau calculatorul cumparat pe credit s-a uzat moral.

Astfel, valoarea acestuia s-a redus semnificativ intr-un interval foarte scurt de timp, iar suma care trebuie rambursata bancii este cu mult mai mare. Sa luam exemplul unui calculator luat pe credit in urma cu un an, la o valoare de 2.600 lei.

Imprumutul se ramburseaza in rate egale pe o perioada de trei ani, iar dobanda anuala efectiva (DAE) este de 18%. Valoarea totala care trebuie rambursata bancii se ridica la 3.200 lei. Dupa plata a 12 rate in valoare de 89 lei, mai trebuie platite inca 24 de rate cu o valoare cumulata de 2.132 lei. Dupa un an insa, valoarea calculatorului s-a depreciat pana la 1.600 lei. Deci, va fi platit dublu trei ani pentru un produs al carui pret se va reduce la jumatate dupa doar cateva luni.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.