Business 3 Mai 2008 23:24
Comunitatea internationala a fost surprinsa pe picior gresit de revoltele provocate de criza alimentelor dar nu are ''nici o scuza'' pentru asta si plateste acum pretul a ''douazeci de ani de greseli'', sustine noul raportor special al ONU privind dreptul la alimentatie, Olivier de Schutter, intr-un interviu acordat Le Monde.

El blameaza si institutiile financiare internationale care ''au subestimat necesitatea de a investi in agricultura'' si critica masurile Fondului Monetar International care au facut tarile in curs de dezvoltare ''vulnerabile la volatilitatea preturilor''.

"Nu exista nici o scuza. Multi au vorbit in zadar de ani de zile si au cerut sustinerea agriculturii in tarile in curs de dezvoltare. Dar nu s-a facut nimic impotriva speculei cu materii prime, astfel ca previzibil, platim pretul a douazeci de ani de greseli", a spus Schutter.

Potrivit noului raportor al ONU, ''revoltele foamei'' din tari precum Egipt, Haiti, Coasta de Fildes, Etiopia, Filipine si Indonezia, reprezinta ''un apel la ordine'' iar ''epoca alimentelor ieftine tine deja de domeniul trecutului''.

Numai in ultimul an, preturile mondiale la grau, orez, lapte si carne s-au dublat iar cele la porumb s-au triplat. Specialistii cauta acum cauzele acestei crize. Printre acestea se numara cresterea alarmanta a populatiei globale (estimata la 9 miliarde pana la mijlocul secolului), conditiile meteorologice din diferite parti ale lumii, masurile pentru protectia mediului si productia de biocombustibili.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.