In 2009, specialistii de la Bruxelles vad o temperare a inflatiei medii anuale pana la un nivel de 4,8%, similar celui de anul trecut, fata de o estimare anterioara de 4,6%, arata prognoza de primavara publicata luni de Comisia Europeana.

Inflatia anuala a ajuns in Romania, in martie, la 8,63%, nivel pe care banca centrala il estimeaza drept maxim pentru acest an, anunta NewsIn. Banca Nationala a Romaniei (BNR) mai anticipeaza ca inflatia se va mentine in apropierea acestui nivel pana in vara, cand va incepe sa se tempereze. Pentru sfarsitul anului, Banca Nationala a Romaniei prognozeaza un nivel de 5,9% al inflatiei.

In contextul scumpirii marfurilor pe plan mondial, Comisia Europeana a revizuit in crestere estimarile de inflatie in toate statele UE. Pentru zona euro, executivul UE vede un nivel al inflatiei medii de 3,2% in acest an si de 2,2% in 2009, fata de prognozele anterioare, de 2,1%, respecti 2%.

Cel mai ridicat nivel al inflatiei din UE este prognozat de Bruxelles in Letonia, unde inflatia medie este estimata la 15,8% in 2008, de la o proiectie anterioara de 9,8%. Anul trecut, inflatia medie in Letonia a depasit usor nivelul de 10%.

Bruxelles-ul estimeaza pentru acest an un leu mai slab cu 11% fata de 2007

Prognoza pentru cursul de schimb indica o depreciere, pe medie, la 3,70 lei/euro in 2008, de la un curs mediu de 3,3373 lei/euro anul trecut, ceea ce ar insemna o depreciere a leului cu 10,9% in fata monedei unice.