Romania ar putea importa gaze naturale in proportie de 70% peste10 ani, fata de o treime, cat importa din Rusia in acest moment, a declarat presedintele- director general al Gaz de France, Jean-Francois Cirelli, in cadrul unei conferinte de presa.

Aceasta a spus ca in prezent o treime din necesarul de gaze al Romaniei depinde de importul din Rusia. "Dar in 10 ani, aceasta cifra va creste la 70%", a declarat Jean-Francois Cirelli, citat de NewsIn.

Presedintele-director general al Gaz de France a sustinut ca pana in anul 2030, 80% din consumul energetic se va produce prin petrol, gaze si carbune. El a precizat ca Europa este un continent sarac in energie, pentru ca nu detine decat 1,5% din rezerva de petrol, 1% din rezeva de gaze ale lumii si doar 4% din rezerva de carbune.

"Suntem intr-o situatie extrem de periculoasa in privinta pretului barilului de petrol. Barilul nu reflecta echilibrul dintre oferta si cerere si trebuie sa gasim acest echilibru", a declarat Cirelli, care a mai subliniat ca Grupul Gaz de France, alaturi de Compania Suez, va asigura clientilor 100 de miliarde de metri cubi de gaze. De asemenea, grupul Gaz de France are asigurata pentru clientii sai o cantitate de gaze suficienta pana in 2014. Potrivit oficialului Gaz de France, producatorii de gaz lucreaza pentru 10-15 ani in avans.

"Piata gazului devine din ce in ce mai concurentiala in vederea identificarii resurselor de gaze naturale. Asia si America de Nord sunt concurentii nostrii", a adaugat Cirelli. Zonele pe care le are in vedere grupul sunt Algeria, Egipt, Rusia, ceea ce ramane in Marea Nordului, Quatar, Tobago si Libia.

Totodata, GDF vinde mai mult gaz in afara Frantei, decat in Hexagon, celor 6 milioane de clienti din Germania, Belgia, Slovacia, Ungaria si Romania.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.