ANRE spune ca nu stie cu cat va creste pretul, pentru ca va termina calculele in luna iulie.

Preturile la energie electrica pentru populatie vor creste la 1 iulie, fiind putin probabil sa ramana la nivelul actual, a declarat joi vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementate in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, citat de agentia MEDIAFAX.

El a adaugat ca procentajul de crestere nu este cunoscut acum, noile tarife urmand sa fie aflate doar dupa ce ANRE va finaliza o serie de calcule, in luna iulie. Astfel, clientii vor sti ca pretul a crescut de la 1 iulie pentru factura care va fi platita in august.

Vicepresedintele ANRE a reiterat astfel afirmatiile de saptamana trecuta, cand a declarat ca preturile ar putea sa se majoreze de la 1 iulie.

El a explicat atunci ca o cauza a majorarii este reprezentata de costurile producatorilor de energie in privinta emisiilor de CO2.

“La 1 iulie vom avea o ajustare mai profunda, iar costurile cu emisiile de CO2 ar putea fi un factor care sa preseze preturile”, a spus Opris.

Cea mai recenta majorare a tarifelor la energia electrica, cu circa 4%, a avut loc la 1 aprilie 2007. Tarifele la energia electrica furnizata consumatorilor captivi, categorie care include populatia si micii consumatori industriali, sunt evaluate de regula de doua ori pe an.

ANRE poate insa efectua astfel de evaluari de mai multe ori pe an daca producatorii de energie solicita cresteri ale preturilor sau daca intervin situatii neprevazute, cum ar fi seceta si reducerea cantitatilor de energie de pe piata, oprirea unor producatori, majorarea preturilor combustibililor utilizati in producerea de energie.

ANRE intentioneaza, de asemenea, sa inlocuiasca tariful social la electricitate cu acordarea de ajutoare directe pentru consumatorii cu venituri reduse, dar masura depinde de alocarea unor fonduri la rectificarea bugetara.

“Este o dorinta. Nu credem ca mai devreme de 1 ianuarie 2009 este posibil sa eliminam tariful social, pentru ca este necesara o rectificare bugetara”, a declarat Opris.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.