Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat, ieri, reduceri "semnificative" ale bugetelor unor ministere cu ocazia rectificarii, invocand "constrangeri de natura macroeconomica".

"La rectificare pentru multe ministere se vor face reduceri semnificative ale bugetelor, pentru a se face fata unor constrangeri de natura macroeconomica si pentru o dezvoltare economica sanatoasa, stabila si durabila in perioada care va urma", a afirmat primul-ministru.

El a spus ca ritmul fabulos de crestere economica din 2004, de peste 8%, s-a produs pe fondul unui an agricol exceptional, dar aceasta crestere a adus dupa sine o serie de probleme la nivelul deficitului de cont curent, care a sarit la peste 7,7% din PIB. Acest lucru creeaza anumite "ingrijorari si obliga la anumite ajustari", a adaugat premierul.

Ajustarile se refera, dupa cum a explicat seful Executivului, la diminuarea deficitului bugetar prognozat initial pentru 2005, astfel incat sa se poata asigura o crestere economica sanatoasa si durabila.
Guvernul isi propune pentru urmatorii ani un plan de dezvoltare economica bazat pe o crestere anuala de 5%, care ar duce, in 2013, la dublarea PIB.

In acest context, primul-ministru a afirmat ca economia romaneasca trebuie sa devina una axata mai putin pe ramurile economic traditionale si mai mult bazata pe cunoastere, cercetare, tehnologii inalte. Acesta este si motivul pentru care la rectificarea bugetara unul dintre domeniile care va primi mai multi bani va fi cercetarea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.