Politica monetara a Romaniei este destrul de restrictiva pentru a reduce gradual inflatia, iar banca centrala nu ar trebui sa "exagereze" prin inaspriri suplimentare, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, pentru Reuters.

Isarescu nu a eliminat posibilitatea ca accentuarea inflatiei sa determine banca centrala sa majoreze dobanda de politica monetara la 10% sau chiar mai mult, fata de nivelul de 9,5% practicat in prezent.
"Avem mari sperante ca inflatia lunara sa se reduca gradual, conditiile pietei monetare fiind suficient de inasprite", a declarat Isarescu.

"Nu elimin insa posibilitatea de a ajunge la un nivel al dobanzii de politica monetara de peste 10%", a adaugat acesta, potrivit NewsIn.

Inflatia a devenit una dintre cele mai mari probleme pentru Romania, scrie Reuters, iar majorarea preturilor, cauzata in principal de cresteri salariale si de scumpirea alimentelor, a generat patru majorari ale dobanzii de politica monetare in ultimele sase luni.

Isarescu a declarat ca inflatia anuala ar putea incepe sa se tempereze din iulie sau august, dupa atingerea unui maxim al ultimelor 26 de luni, de 8,63% in martie, din cauza unui efect de baza cauzat de un nivel ridicat al inflatiei in perioada similara a anului trecut.

BNR are o tinta de inflatie de 3,8%, incadrata de un interval de plus/minus 1% in 2008 si de 3,5%, plus/minus 1% , pentru 2009.

Isarescu a adaugat ca banca centrala este inca ingrijorata de potentialele presiuni de intarire a leului, datorate inaspririi conditiilor monetare.

"Analizam si nivelul dobanzilor de referinta pe plan international, nu vrem sa exageram, avand in vedere ca nu am observat o motivare deosebita din partea altor state, confruntate de asemenea cu o inflatie accentuata. Leul nu mai este o moneda izolata", a declarat Isarescu.

Guvernatorul BNR a declarat in trecut ca aprecierea brusca a leului ar putea adanci deficitul de cont curent, amenintand stabilitatea economica pe termen lung, scrie Reuters.

Intrebat daca BNR ar putea modifica estimarile de inflatie pentru luna decembrie 2008, Isarescu a declarat ca "nu vad posibilitatea unor modificari importante".


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.