Pe o stradă din București, înțesată cu sedii de ambasade, compania petrolieră Lukoil joacă atât rolul unei reprezentanț e diplomatice în România, cât și al intrării directe a resurselor rusești în țara noastră.

Primul și cel mai vizibil investitor rus în România, Lukoil, își crește afacerile fără prea mare vâlvă. „Alekperov (Vagit Alekperov, președintele Lukoil - n.r.) nu mi-ar ierta un conflict cu statul“, spune Constantin Tampiza, președintele Lukoil România, amintind că preferă să nu se întâlnească cu prietenii politicieni pentru a nu afecta imaginea companiei. Constantin Tampiza conduce Lukoil România de trei ani și se simte în relațiile româno-ruse ca „într-o familie în care părinții se ceartă, dar copilul ține la amândoi“.

Sediul Lukoil România nu este unul modern, pentru că șeful petrolului rusesc spune că reducerea costurilor este una dintre realizările mandatului său. În ultima vreme, Tampiza se confruntă cu o problemă: pierde IT-iștii din companie. Șeful Lukoil România spune că „atunci când aceștia pleacă este o tragedie“, dar are pe birou „mai mult de 30 de CV-uri ale foștilor miniștri din Republica Moldova și ale unor persoane de vază de la noi“.

„Dacă dependența nu îmi convine, renunț la ea“

Constantin Tampiza crede că vizita președintelui Putin a spulberat tensiunile, iar acum oamenii de afaceri români ar trebui să meargă la Moscova. „Dacă, până în 1990, România exporta masiv în Rusia, acum a pierdut această piață. Era o perioadă în care orice birou din Moscova era făcut din mobilă românească și mă întreb de ce nu mai văd în capitala Rusiei vinurile românești. Nu mai vorbesc de industria ușoară, și chiar cea a petrolului, care înregistra o cifră de afaceri de un miliard de dolari, pe seama utilajelor pentru industria petrolieră“, crede Tampiza.