Marul discordiei - impozitarea dobanzilor la contul curent

Dobanzile la depozite au scazut abrupt, iar de la 1 mai vor fi impozitate. In ultimele zile s-a derulat o disputa surda intre Asociatia Romana a Bancilor, BNR si Ministerul Finantelor, care, in premiera mondiala, doreste chiar impozitarea dobanzilor modice la conturile curente. In atare conditii, cum ne mai conservam sau inmultim economiile? In primul rand, inca nu stim exact cati bani ne va luat statul pentru economiile noastre.

"Finantele vor sa impoziteze si dobanzile la conturile curente, in cazul in care acestea sunt mari. Propunerea MF a ajuns in Parlament. Comunitatea bancara nu este de acord cu impozitarea dobanzilor la conturile la vedere, care este o inventie a noastra", a declarat ziarului nostru presedintele ARB, Radu Ghetea.

Confruntate cu opozitia bancherilor, se pare ca Finantele vor impaca si capra, si varza: "Se analizeaza posibilitatea de a fi impozitate numai acele dobanzi care vor depasi anumite niveluri. Daca unele banci vor practica dobanzi mai mari decat cele de pe piata, atunci ar putea fi impozitata diferenta", a mai spus Ghetea. In plus, ARB a cerut sa fie impozitate cu 10% depozitele care vor fi constituite incepand cu data de 1 mai a.c.

Nu exista risc mic si castig mare

Ce impact va avea impozitarea dobanzilor asupra procesului de economisire? Bancherii spun ca e greu de prevazut efectul, dar ca o astfel de masura era de asteptat. "Greseala e ca nu au inceput mai devreme si sa mearga in mai multe trepte, pentru a nu fi socul mare, de la 1 la 10%", crede Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania. Practic, romanii nu vor avea pe viitor prea multe alternative de economisire. Bancherii cred ca depozitele in lei vor ramane o alternativa uzuala de investire, alaturi de investirea in actiuni sau obligatiuni pe piata de capital, in fonduri de investitii sau bunuri imobiliare. "Cred ca, pana la urma, dobanzile vor fi usor real pozitive, ceea ce va permite conservarea economiilor in fata inflatiei", e de parere Dan Pascariu.

Opinia aceasta nu e singulara. "In a doua jumatate a anului e posibil ca actuala tendinta a dobanzilor sa se rastoarne. Poate nu intr-o luna, dar in doua ma astept ca dobanzile sa mai creasca", ne spune Bogdan Baltazar, presedinte al Baltazar, Bloom&Pirvulescu. Migrarea spre alte forme de investire depinde de profilul romanului cu o astfel de initiativa: gradul de instruire, riscul pe care doreste sa si-l asume, ce suma are s.a.

Desi e un caz atipic, ce face un bancher ca sa-si conserve si chiar sa-si inmulteasca banii in actualele conditii de pe piata? Mai multi ne-au raspuns ca "merg acoperiti" - investesc si pe piata de capital, si in domeniul imobiliar, fac si investitii directe. La un nivel mult mai mic, pentru romanul cu mai putini bani, acesta ori va sta linistit si-si va conserva sumele in depozit, ori ii va investi in ceva cu risc. Dar, se stie, nu exista risc mic si castig mare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.